5 februari, MKN för fosfor: statusklassning och belastning från jordbruksmark – webbinarium

En viktig källa till fosfor i sjöar och vattendrag kommer från jordbruksmark, men vilka faktorer påverkar egentligen fosforförlusterna? VA-guiden bjuder in forskarna Jens Fölster och Faruk Djodjic från Sveriges lantbruksuniversitet till ett webbinarium för att berätta om detta, samt om de metoder som tillämpas vid statusklassning och beräkning av referensvärde för fosfor.

Halten fosfor i sjöar och vattendrag påverkas av diffusa utsläpp, punktkällor från verksamheter och även internternbelastning. Många tätortsnära avrinningsområden omfattar både urban mark, skogsmark och jordbruksmark. Fosforläckage från jordbruksmark är ofta en betydande källa till fosfor i dessa områden, men är inte alltid så lätta att kvantifiera.

Totalfosforhalten har en stor påverkan på den ekologiska statusen i en sjö eller ett vattendrag. Bedömning av status görs genom att jämföra uppmätta halter med ett referensvärde som beskriver vattnets naturliga bakgrundshalt av fosfor. Referensvärdet beror i sin tur på vattenkemin och egenskaper som finns i landskapet.

VA-guiden bjuder in forskarna Jens Fölster och Faruk Djodjic från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) för att prata om de metoder som tillämpas vid statusklassning och beräkning av referensvärde för fosfor samt faktorer som påverkar fosforförlusterna från jordbruksmark. Webbinariet anordnas den 5 februari kl. 9.00-11.15.

Innehåll för webbinariet

  • Provtagning i sjöar och vattendrag, hur och när ska detta göras för att användas i statusklassning?
  • Beräkningsmetodik för referensvärde och statusklassning av fosfor i sjöar och vattendrag.
  • Statusklassning, hur säker är den och när behövs en expertbedömning?
  • Hur varierar fosforförluster från jordbruksmark och vilka faktorer påverkar?
  • Vilka modellberäkningar tillämpas för beräkning av fosforförluster från jordbruksmark?
  • Frågor och diskussion

Föreläsare

Jens Fölster är forskare på SLU och arbetar med miljöövervakning och bedömningsgrunder för övergödning. Jens har varit med och tagit fram de nya metoder som ska tillämpas vid beräkning av referensvärde för fosfor som Havs- och Vattenmyndigheten antog 2022. Under webbinariet kommer Jens bland annat förklara hur referensvärde för fosfor beräknas och hur man statusklassar sjöar och vattendrag med avseende på fosfor.

Faruk Djodjic, SLU, forskar om mobilisering och transport av näringsämnen, från terrestra till akvatiska system. Under webbinariet kommer Faruk att berätta om vilka faktorer som påverkar fosforförlusterna från jordbruksmark, hur dessa beräknas och vilka åtgärder som kan vidtas för att minska förlusterna.

Praktisk information

Datum: onsdag 5 februari 2025
Tid: kl. 9.00-11.15
Arrangör: VA-guiden
Plats: Digitalt. En länk till webbinariet kommer att skickas ut till deltagarna efter sista anmälningsdatum. Vi använder oss av Microsoft Teams. Du behöver inte ha programvaran för att delta, utan kan ansluta via webbläsaren.
Anmälan: senast 31 januari 2025 (anmälan är bindande men kan överlåtas.)
Pris:
– Medlem i VA-guiden inom Dagvatten*: 1195 kr exkl. moms
– Ej medlem i Dagvatten: 2195 kr exkl. moms

 

Frågor om utbildningen: Elin Jansson, [email protected], 0583-406 74.

 

* Medlemskap innebär att du har ett personligt login till VA-guidens tjänster inom VA-planering. För frågor om medlemskap, kontakta Emmelie Lagemyr, [email protected]

Anmälan

5 februari 2025, MKN för fosfor: statusklassning och belastning från jordbruksmark – webbinarium
Anmälan är bindande men kan överlåtas.
För- och efternamn
T.ex. VA-ingenjör, miljöinspektör, konsult
Är du intresserad av att gå med i VA-guiden? Markera vilka tjänster du är intresserad av så kontaktar vi dig.
Hos oss hittar du oberoende, heltäckande och tillförlitlig information som hjälper dig att hålla dig uppdaterad, öka din kunskap och ta del av andras erfarenheter och dokument.

Faktureringsuppgifter

Bokningsvillkor
Skickar