Vad har ”stadsplanering” för möjligheter att ställa krav på utformningen av en dagvattendamm?

VA-huvudmannen planerar att anlägga en damm för att rena dagvatten från ett nytt bostadsområde. Vilka möjligheter har kommunens exploaterings- och planeringsavdelning att villkora dammen med estetiska krav på exempelvis utformning eller växter? Johanna Lindqvist, Advokatfirman Lindahl, svarar. 

Hej! Vill du läsa hela artikeln?

Denna artikel är en del av innehållet på Dagvatten som är en tjänst från VA-guiden. Som medlem i våra guider så får du tillgång till oberoende, heltäckande och tillförlitlig information. Du håller dig uppdaterad, ökar din kunskap och du får ta del av andras erfarenheter och dokument.

1 kommentar

  1. Med närmare 20 års erfarenhet av dagvattenanläggningar och inte minst då den faktiska nyttan som uppnåtts hos byggda anläggningar så är det nedslående att se icke-sakkunniga fortfarande kräver inflytande på en dagvattenanläggnings utformning. Det behövs en generell kompetenshöjning på området gällande dagvattenanläggningars känslighet för korrekt dimensionering och utformning. Därtill behöves en bättre förståelse för vilken typ av anläggningar som behövs för vilken avsedd funktion och i detta sammanhang bättre insikt om svårigheterna att kombinera de avsedda funktionerna i samma anläggning. Även om dagvattendammen i sig i grunden är en primitiv och relativt ineffektiv dagvattenanläggning (den är ofta ganska verkningslös när det gäller att komma åt de biotillgängliga fraktionerna av föroreningar) så krävs det ganska små avvikelser från en tekniskt sett optimerad dagvattendamm för att den ska komma att prestera betydlig sämre än avsett. Jag talar här från egna erfarenheter av hundratals dagvattenanläggningar vilka mestadels varit dagvattendammar. Av de anläggningar jag studerat är det bara i storleksordning 10% som faktiskt visar tecken på att leverera en rimlig omfattning av den avsedda nyttan.