Natur- och dokumentärfilmaren Martin Falklind är aktuell med en ny säsong av Fiskarnas rike, där målet är att skildra de hjältar som på olika sätt arbetar med att förbättra situationen i våra vatten. VA-guiden har ställt några frågor till Martin Falklind om arbetet med den nya säsongen och kring hans syn på vad som behöver förändras om vi ska kunna åstadkomma en hållbar vattenförvaltning.
Första säsongen av Fiskarnas rike blev ju en väldig succé. Hur känns det inför lanseringen av den nya säsongen?
– Det är givetvis väldigt nervöst eftersom förväntningarna verkar vara så uppskruvade den här gången. Samtidigt hoppas jag att det får räcka med att vi har gjort vårt bästa och eftersom publiken faktiskt verkar genuint intresserade av våra vattenmiljöer så borde det landa bra. Men såklart biter vi lite på naglarna.
Har den andra säsongen någon särskild inriktning?
– Ja den här gången är vår röda tråd alla de fantastiska vardagshjältar som finns runt om i landet. Alla de som engagerar sig och försöker göra något konkret för att förbättra situationen i våra vatten. Det kan till exempel vara folk som återställer våtmarker eller restaurerar vattendrag, dykare som plockar upp spöknät eller engagerade kustbor som bygger konstgjorda rev. Deras insatser gör skillnad, och jag tror också att de kommer inspirera andra att också försöka göra något.
Vad upplever du att du själv har lärt dig från arbetet med Fiskarnas rike?
– Jag har lärt mig att de flesta människor vill göra gott. Visst, det finns många bolag som fullständigt struntar i vår miljö och agerar oerhört hänsynslöst i jakt på mer vinst. Men vi har hittat goda undantag och bland den vanliga befolkningen har medvetenheten ökat på senare tid, och även viljan att göra något bra. Det känns som att tiden börjar bli mogen för att införa en mer hållbar förvaltning av våra vattenmiljöer, och jag tror inte att motståndet mot det kommer vara speciellt utbrett.
Finns det något särskilt minne som du tar med dig från inspelningarna av den nya säsongen?
Oj, det var en svår fråga, allt är så spännande och intressant! Men visst kan man inte låta bli att fascineras av de stora tonfiskarna som har börjat återvända till vår västkust. Och visst blir man glad när man inser att det beror på en bättre förvaltning, som nu ger en både bättre miljö, människoföda och tusentals arbetstillfällen – hållbart!
Vad ser du behöver förändras när det gäller förvaltningsarbetet av våra vatten för att vi ska kunna skapa livskraftigare fiskebestånd?
Jag tror att vi alla i samhället behöver tänka om. Vi måste sluta se våra vatten som en soptunna där det vi slänger ”försvinner”, eller som en outsinlig källa till fiskprotein. Om vi i stället såg på dem som vi ser på vår egen trädgård, då skulle vi behandla dem med en helt annan respekt. För vem tömmer sitt skräp bland jordgubbsplantorna, vem sågar ner äppleträden för att få en snabbare skörd, vem slår ihjäl hönorna och undrar varför det inte blir några ägg? Nej precis, man tar givetvis hand om sin trädgård.
När och var har den nya säsongen premiär?
– Den 29 januari klockan 20.00 visas den första filmen på SVT2, samtidigt som den publiceras på SVT Play. Film nummer två kommer den 5 februari och film nummer tre den 12 februari.