Ordlista för vatten och avlopp vid husköp

VA-guiden har uppdaterat infosidan på avloppsguiden.se om att köpa hus med eget vatten och avlopp. Vi listar och förklarar bland annat vanliga begrepp som rör vatten och avlopp i annonser och beskrivningar av fastigheter.

Sommarvatten, gråvatten, allmänt VA är exempel på termer och begrepp som kan dyka upp i beskrivningen av drömhuset. Köparen har ett stort ansvar för att undersöka fastigheten inför köpet. Det är mycket att ta in och vara uppmärksam på.

Vi har uppdaterat informationen på avloppsguiden.se om att köpa hus med eget vatten och avlopp. Vi har bland annat skapat en ordlista med vanliga termer och begrepp i annonser och beskrivningar av fastigheter. I förklaringen ger vi ibland en kommentar och länkar till fördjupning i frågan.

Eftersom det finns många olika lösningar för vatten och avlopp finns det även många olika begrepp att hålla reda på. Det kan dessutom finnas olika benämningar för samma sak.

Tillsammans med utökad information om eget vatten hoppas vi att informationen kan var till hjälp för alla berörda parter. Vi tipsar om frågor och dokument att fråga om och kolla upp när det både gäller avlopp och eget dricksvatten. Vi beskriver husägarens, mäklarens och miljöinspektörens ansvar.


Hänvisa gärna till avloppsguiden.se och hör gärna av dig med tips på avloppsfrågor vid ägarbyte. Det kan handla om tips på bra kommunikation eller samarbeten som gör det lättare att fånga upp VA-frågan vid husköp. Har ni träffar med mäklare och vill berätta lite mer om det?

Vi är såklart också nyfikna på erfarenheter från rutiner för smart handläggning. Att få föreläggandena inskrivna i fastighetsboken så att det syns för den som söker uppgifter om en fastighet är ju ett sätt att synliggöra avloppsfrågan för en köpare. Glöm dock inte att se till att föreläggandet försvinner när åtgärden är genomförd.

Köpa hus med eget vatten och avlopp (öppnas i ny flik)

Direkt till ordlistan apropå husköp (öppnas i ny flik)