Fastighetsägare i Kalifornien får, på grund mer frekventa naturkatastrofer, allt svårare att teckna hemförsäkringar till rimliga priser. Innebär de senaste årens problem med skyfall och översvämningar att en liknande situation skulle kunna uppstå i Sverige? VA-guiden har frågat Staffan Moberg, jurist och expert på klimatanpassning på Svensk Försäkring.
I ett inslag i Sveriges Radios program Studio Ett (18/3) lyfts att kostnaden vad gäller hemförsäkringar i delstaten Kalifornien stigit kraftigt de senaste åren till följd av att naturkatastrofer som skogsbränder blivit allt vanligare. Detta är resultat inte bara till följd av klimatförändringar utan också att allt fler grönområden i städerna har byggts bort.
Den rådande situationen har gjort att flera försäkringsbolag har valt att lämnat Kalifornien eftersom delstatens lagar inte tillåter bolagen att höja priserna mer än till en viss nivå. Detta har gjort det ännu svårare för fastighetsägare att teckna hemförsäkringar till rimliga priser.
Ökad riskspridning ger lägre försäkringskostnad i Sverige
Hur ser sannolikheten ut för att en liknande situation skulle kunna uppstå i Sverige? Har priserna för hemförsäkringar i vårt avlånga land ökat på grund av de senaste årens omfattande problem med skyfall och översvämningar? VA-guiden kontaktade Staffan Moberg, jurist och expert på klimatanpassning på branschorganisationen Svensk Försäkring.
– Även om kostnaderna för naturskador i Sverige har ökat har det inte haft någon direkt effekt på priserna för svenska hemförsäkringar. Någon överhängande risk för att detta skulle ske i närtid ser vi inte heller, även om det såklart inte går att utesluta i framtiden.
Priset på hemförsäkringar i Sverige och USA skiljer sig åt beroende på att länderna har olika försäkringssystem. I Sverige är alla riskmoment inbakade i en och samma försäkringsprodukt, vilket ger en ökad spridning av riskerna i stort. Tänk en aktieportfölj med många olika aktier. I USA behöver man i stället köpa tilläggsförsäkringar, exempelvis en separat försäkring mot naturolyckor eller en reseförsäkring, något som i sin tur ger ökade kostnader.
– En gemensam försäkringsprodukt som vi har i Sverige innebär också att administrationskostnaden blir väldigt låg vilket gör att vi kan hålla ett relativt lågt pris på försäkringarna jämfört med resten av kontinenten, säger Staffan Moberg.
Inte längre en plötslig och oförutsedd skada
Även om det svenska försäkringssystemet kan anses mer stabilt kostnadsmässigt ser Staffan Moberg en risk för att mer frekventa skyfall och översvämningar kommer leda till att fler fastigheter inte längre kommer att kunna försäkras.
– Om en fastighet varje år drabbas av översvämning är det inte längre fråga om en plötslig och oförutsedd skada och då går det inte längre att försäkra fastigheten. Den risken kommer att öka för vissa fastigheter som tidigare varit utsatta för översvämningsskador, ofta via VA-systemet.
För att detta inte ska bli verklighet behövs enligt Staffan Moberg ett paradigmskifte när det gäller dagvattenhanteringen.
– Man behöver börja hantera dagvatten på ett annat sätt än vad vi gör idag. Man kan inte längre leda ner dagvattnet i ledningsnätet, i synnerhet inte om det är kombinerade system. Istället behöver vi se att mer vatten hanteras på ytan.
Lyssna på inslaget från Sveriges Radio om försäkringskostnader i Kalifornien i spelaren nedan.