Delgivningslagen – VA-guiden sammanfattar

Delgivningslagen reglerar hur myndigheter ska säkerställa att viktiga handlingar verkligen når den person de är avsedda för. Syftet är att garantera rättssäkerhet genom att mottagaren får kännedom om innehållet och ges möjlighet att agera. Lagen innehåller olika former av delgivning, till exempel vanlig delgivning, förenklad delgivning och stämningsmannadelgivning. Varje metod har sina egna regler beroende på situation och behov.

Hej! Vill du läsa hela artikeln?

Denna artikel är en del av innehållet på Små avlopp, Dagvatten, VA-planering som är en tjänst från VA-guiden. Som medlem i våra guider så får du tillgång till oberoende, heltäckande och tillförlitlig information. Du håller dig uppdaterad, ökar din kunskap och du får ta del av andras erfarenheter och dokument.

2 kommentarer

  1. Hej! Tack för bra information om delgivning. Undrar ytterligare en sak. Om man skickar handlingar till en digital brevlåda (tex Kivra) när räknas delgivningen då som genomförd vid vanlig delgivning? / Mvh Mia Bergman, Mora Orsa miljö- och byggnadsförvaltning.

  2. Hej Mia,
    Som jag har tolkar det så finns det i dagsläget ingen möjlighet för delgivningsmottagaren att skicka en mottagningsbekräftelse via den digitala brevlådan. Det innebär att delgivningsmottagaren måste kontakta myndigheten på annat sätt för att bekräfta mottagandet.

    Det pågår utredningar kring hur elektronisk delgivning ska kunna förenklas, och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har i ett projekt om införandestöd för digital post tagit fram en promemoria där de bland annat ger rekommendationer om hur myndigheten ska kunna underlätta mottagningsbekräftelser:

    ”Avsändande myndighet bör vid vanlig delgivning via Mina meddelanden ge tydlig information om hur den enskilde kan bekräfta mottagandet. Myndigheten kan underlätta för den enskilde att bekräfta mottagandet. Det kan till exempel ske genom att myndigheten skickar med en aktiv länk i meddelandet som skickas genom Mina meddelanden som leder mottagaren till en e-tjänst eller annan sida där det är möjligt att svara myndigheten. Ett sådant svar kan jämställas med ett mottagningsbevis.”

    Det blev ett långt svar på en kort fråga, men för att fatta mig kort så räknas delgivningen som genomförd när svar har registrerats hos myndigheten.

    /Mathias