PFAS finns i princip överallt i samhället. Dessa långlivade och svårnedbrytbara föroreningar kan hindra framtida exploatering i en kommun och ge ökade kostnader för sanering. Ecoloop vill tillsammans med VA-guiden därför söka medel för att hitta nya koncept som effektivt klassificerar PFAS-förorenade områden i en platsanpassad databas.
Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) i samhället har blivit en alltmer kritisk fråga, särskilt med kommande riktlinjer och krav som väntas införas både under 2025 och 2026. Att det finns misstankar om PFAS i både mark- och vattenmiljöer kan dels hindra utveckling av ett specifikt område, dels kräva omfattande resurser för att identifiera exploaterbara delar.
Provtagningar och analyser av PFAS i potentiellt förorenade områden sker både över lång tid och oftast med flera olika aktörer som kan leda till svårhanterliga och tidskrävande projekt. Ett sådant arbete sker oftast fragmenterat och utan en övergripande strategi. Projektet vill med hjälp av Artificiell Intelligens (AI) sammanställa information och provresultat på ett snabbt sätt i en platsanpassad databas. Informationen kan därmed integreras med byggprocessens verktyg så som exempelvis GIS och underlättar på så sätt olika skeden i byggandet, från tidig planering till entreprenad.
Ecoloop vill tillsammans med bland annat VA-guiden söka medel inom FoU-programmet Smart Built Environment för att bedriva en förstudie kring AI och PFAS. Inom ramen för förstudien ska en databas tas fram och vi siktar på att utforma ett koncept som effektivt klassificera förorenade områden och möjliggöra ansvarsfullt byggande. Lösningen ska helt enkelt underlätta identifiering av såväl exploaterbara delar av PFAS-förorenade områden och därmed underlätta strategiska beslut.
Är ni intresserade av att vara med i projektet kring strukturerad insamling av PFAS-information med hjälp av AI-verktyg? Fyll gärna i vår enkät för att lämna intresseanmälan.