Miljöinspektör tillsammans med entreprenörer pratar om grundvattenrör, ventilation och ansökans innehåll

Lena Gustavsson, miljöinspektör (i mitten) med Johnny Sirén och Ingrid Sirén, från företaget JIS i Brevik.

Lena Gustavsson, miljöinspektör på Miljösamverkan Östra Skaraborg (MÖS) kommer till VAK för att berätta om deras arbetssätt med små avlopp. Hon tar med sig två erfarna grävare, Johnny Sirén och Ingrid Sirén.

I HaVs vägledning för prövning ställs högre krav på avloppsansökningarna och det innebär att fastighetsägare och framförallt entreprenörer behöver ha en högre kompetens kring små avlopp. Lena tar med sig två av sina mest mångsidiga och pedagogiska grävare till konferensen.

– Ansökningarna från Johnny och Ingrid Sirén är alltid väldigt bra. Det kan hända att de tar fram upp till tre förslag på lösningar som fastighetsägaren får välja på. De här entreprenörerna har mycket på sin palett, säger Lena Gustavsson.

På seminariet kommer Johnny och Ingrid Sirén ge praktisk kunskap kring vad som är viktigt att tänka på vid ventilation av olika anläggningstyper och annat kring grundvattenrör och ansökningar.

Miljösamverkan Östra Skaraborg har ställt krav på grundvattenrör i avloppsansökningarna sedan år 2013.

– Det känns som att nyttan med grundvattenrör sprider sig bland fastighetsägare och entreprenörer. Hos oss så läggs fler anläggningar upphöjda än innan vi började med grundvattenrör, säger Lena Gustavsson.

Alla entreprenörer i MÖS-området (Falköpings, Hjo, Karlsborgs, Skövde och Tibro kommuner) bjuds in till informationsträff en gång om året. Om det är några särskilda förhållanden i något område så bjuder miljöförvaltningen in entreprenörerna i just det området.

– Vi har väldigt bra kontakt med våra entreprenörer, de slår oss en signal och frågar om det är något, säger Lena Gustavsson.

Till konferensprogrammet

Mer om MÖS arbete:
Så jobbar Miljösamverkan Östra Skaraborg

MÖS arbetar effektivare med Sprint-metoden