Lena Gustavsson från MÖS – ny expert till Vatten Avlopp Kretslopp 2022

VA-guiden är väldigt glada att presentera Lena Gustavsson från MÖS som ny expert i panelen för små avlopp på VAK 2022. På konferensen finns två expertpaneler, en för små avlopp och en för dagvatten och VA-planering. Till Lena kan man ställa frågor som handlar om allt inom handläggning av små avlopp.  

Vid det här laget är det nog flera av VA-guidens medlemmar som känner igen Lena Gustavsson, miljöinspektören som frikostig delar med sig av erfarenheter kring handläggning av små avlopp på VA-guidens diskussionslista eller vinnare av VA-guidens Avloppshjältepris 2019.

Vid årsskiftet 2021/2022 byter hon dock inriktning i sin yrkesroll till en mer rådgivande tjänst inom VA, vatten och förorenad mark men fortfarande med Miljösamverkan östra Skaraborg (MÖS) som arbetsgivare.

Men för de som inte riktigt vet vem du är Lena, vill du berätta lite mer om vem du är och vilken bakgrund du har?

– Som uppvuxen på liten gård på landet har jag alltid varit intresserad av frågor som rör jorden, djur och natur. Jag har utbildat mig inom agronomi, arkeologi och historia, men huvudämnena i min examen blev till slut geologi och humanekologi. Jag gillar att läsa om allt möjligt och har precis börjat släktforska. Det gör jag på vintern, på sommaren är jag i min trädgård där jag mest odlar blommor men också lite grönsaker.

I mitt jobb som avloppsinspektör är det viktigaste för mig att det ska vara rättvist. Ingen ska slippa undan utan bra skäl, och kraven ska ligga på samma rimliga nivå för alla. Därefter är det viktigt att folk förstår varför vi jobbar med avloppen och vilka deras alternativ är så att de kan ta väl underbyggda beslut för sin tomt, livssituation, ekonomi och avloppsvatten. Vi har därför ett års frivillig åtgärdstid innan vi ens åker ut på plats. Och då kommer vi faktiskt ofta ut till folk som är stolta över sina val och som kan redogöra för varför de valt precis så.

Vilka är de roligaste frågorna att få och som du helst svarar på i expertpanelen?

– Jag gillar frågor vars svar kan leda till att hårda knutar löses upp och att den som frågade kan gå vidare i ärendet eller vad det nu rör sig om. Ibland kanske jag inte kan ge något tydligt svar men komma med någon liten input i alla fall. Jag kommer ju att svara utifrån den erfarenhet jag har i yrket och utifrån de möjligheter jag har haft på vår arbetsplats, men jag hoppas ändå att det ska kunna hjälpa någon.

Vi får se om det kommer några frågor där expertpanelen har olika synvinklar. Det kanske ändå är de mest spännande frågorna?

Du kommer ju som sagt vara fullt upptagen att svara på frågor den 17 mars i expertpanelen men när du kikar i programmet för VAK har du något föredrag som du är särskilt intresserad av att lyssna på som deltagare?

– Nu har jag ju flera nya frågor som jag ska ta mig an snart, så allt om dagvatten och VA-planering är högintressant. Sen så kommer jag såklart att försöka lyssna på Åsa och Bodil från HaV. Av de inspelade föredragen så kommer jag att försöka kolla på det om kemisk fällning av Lars Lindh och på det om skydd av enskilda brunnar av David Eveborn. Och så allt som rör mina nya områden, så klart. Det är så himla bra med ett sådant här smörgåsbord!

Ni ser Lena i programpunkten Fråga experten små avlopp som sänds live, torsdag 17 mars kl 13.00.

Ställ dina frågor till Lena och övriga experter här!

Läs mer: Program för VAK 2022