Öppet seminarium 28 oktober om enskilt vatten: Utmaningar och möjligheter med egen brunn

Hur kan vi öka förståelsen för nyttjandet av egen brunn? Och hur kan vi minska sårbarheten hos denna småskaliga dricksvattenlösning? Välkommen att anmäla dig till ett öppet seminarium fredag den 28 oktober kl 12.30-14.30.

Klustergruppen Grundvatten vid Swedish Water House (SIWI) bjuder in till öppet seminarium för att debattera utmaningar och möjligheter med egen brunn.

Du kan antingen delta på plats på SIWI:s kontor på Linnégatan 87A i Stockholm eller via Teams. Till mer information och anmälningssidan (öppnas i ny flik).

Program

Deltagande fysiskt på plats från kl 12.00 bjuds på lunchwrap. Passa på att mingla i utställningen där myndigheter och företag presenterar tjänster och produkter med koppling till enskilt vatten.

Välkomna
Klustergruppen om grundvatten på Swedish Water House välkomnar till seminariet. Jenny Grönwall, SIWI

Presentationer:

  • Vad vet vi (och vad vet vi inte) om enskilt vatten idag? Carl-Erik Hjerne, SGU
  • Vad är utmaningarna och vilka är möjligheterna med enskilt vatten? Bosse Olofsson, KTH
  • Utmaningar för en kommun i omvandling. Eva Baggström och Jennifer Fredberg, Värmdö kommun
  • Hur kan vi höja kunskapen bland enskilda brunnsägare och i branschen? Göran Persson, HP Borrningar

Panel och frågestund Modererat av Helfrid Schulte-Herbrüggen, Ecoloop

  • Stöd till kommuner, kommunala bolag och privata företag. Mathias Hultberg, VA-guiden
  • Vilka frågor får en VA-rådgivare? Amelia Morey Strömberg, Vatteninfo Sverige
  • Vad är Livsmedelsverkets roll? Christina Lantz, Livsmedelsverket

Till mer information och anmälningssidan (öppnas i ny flik).

Varmt välkommen att boka dig!

Mer än 1,2 miljon svenskar är beroende av egen brunn för sin dricksvattenförsörjning, och lika många använder grundvatten vid fritidshuset. Enskilt vatten är också viktigt för livsmedelsproduktionen, den privata sektorn, och landets självförsörjning. Denna underjordiska vattenresurs är avgörande för hälsa och välbefinnande, och bidrar till arbetet för att nå FN:s globala hållbarhetsmål och den mänskliga rättigheten till vatten.

 

Men allt fler hushåll, samfälligheter, lantbrukare och företagare upplever problem med sinande brunnar eller dålig vattenkvalitet. Samtidigt finns en osäkerhet kring hur ansvaret är fördelat mellan olika grundvattenanvändare och berörda myndigheter, och kring hur förvaltningen kan förbättras. Det saknas kunskap om hur enskilt vatten nyttjas och behöver skyddas.

 

Hur kan vi öka förståelsen för nyttjandet av egen brunn? Och hur kan vi minska sårbarheten hos denna småskaliga dricksvattenlösning?