Start Dagvatten Publikationer

Publikationer

Med publikationer menar vi t.ex. rapporter, vägledningar och andra dokument som vi tror är bra att ha för dig som arbetar med dagvatten. Du kan filtrera inläggen via de gråa ämnesorden nedan.

Användning av sensorer för att mäta föroreningar i dagvatten

Kan sensorer användas för att mäta kvalitet i dagvatten? Den frågan har forskare vid Luleå tekniska universitet försökt besvara i en ny studie. Enligt forskaren Kelsey Flanagan har framför allt ..

Näringsämnen i dagvatten från avrinningsområden med olika markanvändning

Forskare vid Luleå tekniska universitet har undersökt förekomsten av näringsämnen i dagvatten från avrinningsområden med olika markanvändning. Provtagning och analys från två industriområden och en ..

Ny studie om svackdikens hydrologiska och hydrauliska prestanda

I en ny doktorsavhandling vid Luleå tekniska universitet har faktorer som påverkar svackdikens prestanda över tid utvärderats. Resultatet visar bland annat att parametrar som hydraulisk kapacitet, initial ..

Biofilter – vad vet vi efter 20 år av forskning?

Under ett webbinarium arrangerat av kompetensnätverket Dag & Nät berättade Godecke Blecken, professor i VA-teknik vid Luleå tekniska universitet om han och hans kollegors forskning på biofilter de ..

Däckpartiklars förekomst, spridning och transport i miljön

Forskare vid Chalmers tekniska högskola har i en studie undersökt däckpartiklars förekomst och spridning i ett vägdagvattensystem och ett närliggande vattendrag längs E18. Resultatet visade bland annat ..

Nytt verktyg kan enkelt och kostnadseffektivt bedöma markfuktighetsförhållanden

Forskare vid Lund universitet har utvecklat en metod för att bedöma markens mättnadsgrad och potential för transpiration. Enligt industridoktoranden August Bjerkén behöver modellen endast höjddata för ..

Hur sker uppsamling av PFAS i biofilteranläggningar?

I en nyligen genomförd studie vid Luleå tekniska universitet har forskare undersökt ackumuleringen av PFAS i biofilter. Resultatet tyder bland annat på att framtida design av anläggningarna kan behöva ..

Ny studie om våtmarkers hydrologiska ekosystemtjänster

I det Formas-finansierade projektet EviWet har forskare med hjälp av olika modeller studerat den hydrologiska funktionen i odikad torvmark i skogslandskap och anlagda våtmarker i jordbrukslandskap. Syftet ..

Ny modell kvantifierar risker för översvämningar på lokal nivå

Forskare vid Lunds tekniska universitet har utvecklat en ny metod som på lokal nivå kan kvantifiera riskerna för fluviala, pluviala och kustnära översvämningar. Metoden består av en modell som använder ..

Tillsynsvägledning om fordonstvättar från Naturvårdverket

Sedan februari 2024 finns en ny tillsynsvägledning från Naturvårdsverket om fordonstvättar. Den riktar sig till tillsynsmyndigheter som har tillsynen av fordonstvättar. Vägledningen listar bland annat ..

Mest lästa publikationer